reede, 8. aprill 2011

Kohupiimamuffinid ja väike kringel

Järgnev retsept on pärit raamatust Muffinid 2. Olen sealt juba päris mitmeid muffineid proovinud ja pea kõik on hästi õnnestunud ning maitsenud hästi. Tahtsin end vist taaskord proovile panna ja valisin muffinid, mille nö põhi on pärmitainas. Mul ei ole pärmitaina tegemisega just väga soojad suhted :) Üldjuhul on saiad-pirukad-koogid head ja pehmed ainult küpsetamise päeval, järgmisel päeval söön neid healjuhul vaid ma ise. No ei tea mina, mis ime asi sinna sisse peab panema, et küpsetis oleks hea pehme ka hiljem. Aga vot tänu  - vähemalt ma eeldan - nende muffinite pärmitainale, olen leidnud kõige parema retsepti. NB! nagu mul kombeks ikka, siis tegin retseptis ikka väikese muudatuse - 75g või asemel kasutasin 3 sl õli.

2dl piima
25g pärmi
1-2dl suhkrut
1.5tl soola
2tl kardemoni (minu maitsemeeled eelistavad 1tl)
1 muna
75g võid/ 3sl õli
6-7dl nisujahu
Täidis: 250g kohupiima
1 muna
1dl koort
2sl suhkrut
1sl vanillisuhkrut
1 pakk (45g) Ekströmsi vanillikastme pulbrit
1dl rosinaid
1dl marmelaadi (nt apelsini)

Hõõru toasoe pärm suhkruga vedelaks, lisa käesoe piim, kardemon, muna ja 1/3 jahust. Sega hästi ja lisa õli. Lisa ülejäänud jahu ja sõtku tainaks. Jäta kerkima u 40 minutiks. Sega kokku täidiseained (va marmelaad). Rulli tainas 30-40cm suuruseks ristkülikuks ja lõika 12 nelinurgaks. Kata muffinipanni pesad pabervormidega ja vajuta tainatükid vormidesse nii, et ääred jäävad üle. Tõsta igasse pessa lusikatäis marmelaadi ja seejärel kohupiimatäidist. Tõsta nelinurgad keskele ja näpista kokku. Lase veel kerkida ja määri pealt munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.


Minul tuli seda tainast ja täidist kohe tunduvalt rohkem, kui seda on vaja 12 muffinipesasse. Ei viitsinud ka topelt portsu teha. Mina tegin kringli, aga kindlasti lihtsam variant oleks olnud see, kui rullida tainas lahti, vahele määrida täidist, siis keerata tainas rulli ja lõigata väikesed kettad.
Kringli tegin nii, et võtsin järelejäänud tainast suurema osa ja rullisin lahti ja vahele määrisin järelejäänud täidist. Rullisin kokku ja lõikasin saadud rulli pikkupidi pooleks. Väiksem osa tainast rullida lahti ja määrida sinna vahele endale sobivad täidist. Mina kasutasin võid, suhkrut ja kaneeli. Rullida tainas kokku. Nüüd on kokku 3 pikka riba, mis vaja patsi punuda. Küpsetada u 25 minutit.
Peale tegin glasuuri : 2sl võid, 3sl suhkrut, 1dl hapukoort ja 3sl kakaod.

Kringel sai tõeliselt hea, vaat et isegi parem, kui muffinid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar