neljapäev, 20. oktoober 2011

Maasika-kohupiimatort

Ei tule mul see kirjutamine hästi välja. Poja saab kohe 10 kuuseks, aga ma pole jõudnud 6 kuu torti üles riputada. Kuna poole aasta täitumist tähistasime suuremalt, siis tegin ka tordi natuke peenema ja uhkema. Retseptis on öeldud, et põhjad võib juba eelneval päeval vamis küpsetada. Mina seda ei teinud ja mässamist oli kohe mitmeks tunniks.


Liivapõhi:
100g võid
0.5dl suhkrut
2dl jahu
0.5tl vanillsuhkrut
1 munakollane

Biskviitpõhi:
3 muna
1dl suhkrut
3sl sooja vett
2sl kakaopulbrit
3sl tärklist
80g hakitud pähkleid

Vahele: 4sl maasikamoosi

Täidis:
500g kohupiima
2dl suhkrut
1tl vanillsuhkrut
1 apelsini riivitud koor ja mahl
1 sidruni riivitud koor ja mahl
500g maasikaid
20g želatiinipulbrit
1dl vett
4dl vahukoort

Kaunistamiseks: maasikaid

Ahi kuumutada 180 kraadini.
Või, suhkur, jahu ja vaniljesuhkur näppida purutaoliseks massiks. Lisada munakollane ja segada ühtlaseks taignaks. Suru taigen küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja küpseta 20 minutit.
Biskviidi jaoks eralda munakollased valgetest.Vahusta munakollased, suhkur ja soe vesi kreemjaks seguks. Sega omavahel kakao, pähklipuru ja tärklis.Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Sega omavahel munakollase ja pähli segu. Lisa õrnalt juurde munavalgevaht.Taigen valada küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi ja küpsetada 20 minutit.
Kohupiim, suhkur ja vaniljesuhkur segada. Lisa riivitud sidruni-ja apelsinikoor ning pressitud mahl.Tükelda maasikad ja lisa segusse. Sega želatiinipulber ja vesi, lasta paisuda ja sulatada kuumaveevannis. Vahusta koor. Sega jahtunud želatiinisegu kohupiimamassi hulka. Lisa juurde vahukoor ja segada kiirelt ühtlaseks.


Asetada lahtikäiva tordivormi põhja esmalt liivataignapõhi, sellele määrida maasikamoosi ja katta biskviitpõhjaga. Vala peale kohupiimasegu. Kopsida vormi paar korda vastu lauda, et segu vajuks allapoole. Kui segu on vormi jaoks liiga palju, teha tordivormi servadesse mitmekordsest küpsetuspaberist volditud servakõrgendus. Minul sai täpselt täis koogivorm.
Lasta külmkapis seista 5 tundi kuni üleöö. Kasta vorm korraks servadeni kuuma vette ja eemaldada siis tordivorm. Kaunistada viilutatud maasikatega.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar